montage
Er du vores nye montageleder?
april 14, 2020
MamaDos hos Harnbjerggard
maj 28, 2020

Lovende tendenser i farestalden
få uger efter indkøring

BoPil SVIN > Nyheder

MamaDos hos Hasbjerggaard

Lovende tendenser i farestalden

MamaDos anlægget ved Hasbjerggaard har nu kørt i små fire uger, og der er allerede lovende tendenser i farestalden

Lovende tendenser i farestalden

Forventningen til MamaDos anlægget var, at hver enkelt so kunne passe flere grise, så egenfravænningen blev højere. “Vi har ligget på 12,7 i egenfravænning og håber og regner med at komme op på 14-14,5.”, fortæller Lene. Da anlægget endnu kun har kørt kort tid, er resultaterne begrænset. Første holds resultater er dog meget lovende. “Tendensen er, at søerne ligger med flere. De grise vi fravænner på lørdag, det første hold, de fravænner 13,4. Det er jo 0,7 mere, end hvad vi ellers har haft.”. Lene og Anders ser endnu højere stigning i egenfravænning ved grisene i hold 2. Her ligger egenfravænningen lige nu mellem 14 og 16.

Indkøring på plads

“Det vi har fået justeret nu, det virker i praksis.”, siger Anders. I indkøringsperioden kan der forventes tilpasninger, så anlægget matcher besætningens særlige rammer. ”Udfordringen i indkøringen hos os har primært været at finde den rigtige foderkurve. Hver boks er bundet til en so. At finde den rigtige foderkurve til soen har taget lidt tid. Vi har jo fået lavet en kurve til hver so – en til når hun kommer ind i stalden, en til når hun blev ammeso og en til når hun blev plejeso, slagteso osv.”, fortæller Lene.

Alternativet var dyrt mælkeanlæg

Anders og Lene havde andre alternativer op og vende, blandt andet mælkenanlæg, der på tiden er meget populært. “Vores overordnede filosofi er, at soen selv skal passe grisene. Skulle vi sætte mælk ud med vores 700 søer, så skal vi købe mælk ind for 200.000 kr. om året.”, siger Anders. Parret fra Vordingborg mener, at det er meget sjovere, hvis soen spiste noget foder, de allerede bliver givet i forvejen, og samtidig kunne lave større grise og have en højere egen fravænning. 

Vil du vide mere om MamaDos?


Anders og Lene Tærsker Madsen

Anders og Lene er bosiddende i Vordingborg, hvor de driver svineproduktion og markbrug fra Hasbjerggard. Kort inden påsken blev 204 MamaDos enheder monteret i farestalden. Vi følger dem og deres resultater i farestalden gennem de næste 6 måneder.
fb

Følg os på Facebook

linkedin

Find os på LinkedIn


Tilmeld dig nyhedsbrevet