BoPil SVIN > Cases

Fjernstyret ornevogn ved Abildgaard


29. aug 2017

“Vi har (næsten) ingen omløbere”

Bjarne fra Abildgaard har 1650 søer årligt – og inseminerer 84 søer om ugen.

Vi har været en tur forbi Abildgaard, for at snakke lidt med Bjarne, om hvordan han bruger vores ornevogn i sin bedrift. Bjarne har haft ornevognen fra BoPil i 10 år og kan ikke forstå han har kunnet leve uden.

Før ornevognen blev en del af Bjarnes dagligdag havde han flere forskellige udfordringer, som var både besværlige og tidskrævende.

“Førhen havde vi sat en masse låger op og en orne der løb mellem dem. Ornen kunne da løbe mellem 5-10 søer. Det var ikke så effektivt. Der var rigtig meget spildtid ved at skulle vente på ornen. Han kunne stå oppe i den anden ende ved en so han synes var interessant, mens vi ventede ved den so vi ønskede at inseminere. Her har vi virkelig sparet meget tid.

“Ikke flere besværlige låger.

Det var problematisk med alle de låger – både tid, besvær og pengemæssig. Lågerne havde vi et stort ønske om at komme af med.

Vi undersøgte, hvad der var af andre muligheder, og var slet ikke i tvivl, da vi blev præsenteret for ornevognen fra BoPil.

”Det var en genial opfindelse. Ornen bliver ikke træt, og vi kan styrer ham. Han er der, hvor vi vil have ham, og han løber ikke bare hen til en so, vi ikke er ved at inseminere.”

”Vi er to medarbejdere til at inseminerer 84 søer om ugen, og det kunne godt tage lidt tid at få den rette so i brunst, når ornen kunne rende frit frem og tilbage. Med den gamle løsning kunne vi måske ikke nå at incimere dem alle. Der var både en del spildtid og så kostede lågerne en del penge.

”Bjarne havde længe været på udkig efter en mindre kompliceret løsning, men der fandtes ikke mange løsninger på området. Der var ikke andre på det tidspunkt der løste behovet for en simpel løsning og erstatning af lågerne – ”der var ingen tvivl om at det faldt på denne.

”Der er kommet styr på ornen”

Vi havde et ønske om at blive fri for alle vores låger og finde en simpel og let løsning. Men der fulgte flere fordele med end det vi umiddelbart kendte til.

Med ornevognen kan vi kører ornen derhen, hvor vi selv vil have den. Før snakkede ornen med alle søer på en gang. Ornen kommunikerede så måske med en so, der blev træt eller uoplagt, og var måske ikke helt klar, når vi så kom hen til hende.

Udover bedre styring og overblik, har ornevognen også givet en økonomisk gevinst. Der bliver nemlig sparet meget tid, hver gang ornen skal rundt til søerne. Og ornen er også blevet mere medgørlig i processen.

“På 1,5 time nu, har vi måske sparet en halv time mere end før hvor vi brugte låger. Men det er som minimum, da det til tider også kunne tage længere tid før. Ornen kunne også blive sur eller tvær, og være svær at arbejde med. Nu står han inde i vognen og hygger sig.

“Vi er 2 medarbejdere til at inseminere. Og det er blevet en stor lettelse med ornevognen især i kombination med bælter der påføres rundt om maven på søerne. Så kan vi hurtigt klarer 5 søer på en gang, hvor vi kører ornen frem og tilbage, så de let bliver stimuleret mens insemineringen sker. Før var det svært at stimulere én bestemt so.

Mulighederne er mange endnu

Selvom Bjarne og de andre medarbejdere på Abildgaard har haft glæde af ornevognen i mange år, kan de stadig se uudnyttet potentiale til fremtiden. Ornevognen har en ekstra funktion vi faktisk ikke bruger, men det er fordi vores løbegang ikke er bygget til det. Ornevognen kan dreje om hjørner, hvilket er praktisk især hvis man vil have en orne til at gå bagefter og stimulerer de inseminerede søer.

Hvis vi placerer en orne som kan gå efter ornevognen så skal vi bøvle med en sur orne der måske ikke gider gå baglæns når vi skal tilbage på løbegangen igen. Her er ornevognens drejefunktion fantastisk, vi kan desværre bare ikke bruge den. Men konklusionen er stadig klar fra Bjarne og mandskab.

Ornevognen har på mange måde hjulpet deres daglige arbejde og gevinsten er til at få øje på:

“Det er en langt større succesrate nu end før. Og vi har næsten igen omløbere.”


Ornevogn på Abildgård

Med den fjernbetjente ornevogn fra BoPil kan vi let optimere stimulering og løbning
Ornevognen har på mange måde hjulpet os i det daglige arbejde og gevinsten er til at få øje på:
“Det er en langt større succesrate nu end før. Og vi har næsten igen omløbere.”

Dansk