ny adresse
Ny adresse
oktober 21, 2019
Torben Jørgensen har høje forventninger til MamaDos
januar 20, 2020

"BoPils mekanik har knapt så mange bevægelige dele, hvilket giver os meget mindre at gå og reparere på."

BoPil SVIN > Nyheder

16 nye BoPil transpondere til Møllegård

1 dummystation, 2 træningsstationer og 14 L-modeller

I 2002 byggede Martin Andreasen stalden på Holtevej 145 i Brønderslev. Dengang stod valget mellem transponderfodring og en boks pr. so. Et mindre pladskrav og en stor fleksibilitet med transponderfodring gjorde udfaldet. 

Mindre at reparere på

I november måned afsluttede BoPil udskiftning af Møllegårds gamle transpondere, og 16 nye BoPil stationer blev monteret. Antallet af dyr holdt op mod den daglige arbejdsgang, resulterede i en endelig implementering af 1 dummystation, 2 træningsstationer og 14 L-modeller.

”Der er meget teknik forbundet med transponderfodring. Grunden til at vi bibeholdt fodringsprincippet var, at denne løsning skulle være lidt mere simpel. BoPils mekanik har knapt så mange bevægelige dele, hvilket giver os meget mindre at gå og reparere på.”

BoPil koblede sig på det eksisterende fodersystem, der fungerer via et kædeanlæg, efter ønske fra Møllegård. Netop på baggrund af denne opkobling var placeringen af stationerne også fastlagt. Stierne på Møllegård er forholdsvis brede, men ikke særlig dybe, og derfor blev 12 stationer også placeret op ad inventaret langs staldgangen. Redekasserne er til gengæld placeret i betydelig afstand væk fra transponderne, hvilket godtgør placeringen op ad staldgangen.

Håndtering af dyr

Fra poltestalden trænes de helt unge dyr i en dummystation. Stationen har en lige gennemgang, er lys og åben, og fodring ad libitum. Formålet er at få dyrene til at turde gå gennem stationen. Når poltene er oplært går de videre i systemet (løbeafdeling) og trænes efterfølgende i to elektroniske træningsstationer, hvor der er mulighed for lågeadskillelse i begge stier. Hermed kan landmanden nemt holde overblik over hvilke gylte, der endnu ikke udviser nok tillid til stationerne og mod på at æde.

”Der var en god snak om træningsstationen, og BoPil anbefalede mig at få dummyen i poltestalden. Før tog det længere tid at få lært de unge søer op, da de slet ikke var vant til at stå inde i en boks. Søerne skulle hjælpes og skubbes ind, så der var et langt større manuelt arbejde i den første uges tid.”

I løbeafdelingen står dyrene i en boks hvorfra insemineringen foretages. Efter løbning sættes søer og gylte skiftevis sammen i én ud af to stier med ca. 85 dyr i hver. I disse to stier står to transpondere, for at undgå stress i forbindelse med fodringen i de fire uger efter løbning. Denne flytning af dyrene er lidt særlig, men tilgodeser den første kritiske periode af soens drægtighed, hvor stress spiller en stor faktor for udviklingen af fostrene. Mulige omløbere findes med de to leverede orneantenner. Herefter udsluser Møllegård søerne til seks stabile grupper, og gylte samles i to dynamiske hold med selektion.

”Der er altid lidt kamp om rangordenen lige når søerne sættes ind sammen. Det er også derfor, at vi har valgt at sætte to transpondere ind i hver af de to stier, som søer og gylte går i de første fire uger i drægtighedsstalden. Det gør vi for at dæmpe stress og tilbyde masser af ædeplads. På den måde kan vi sikre søerne den bedste start, som også bliver til gode stabile grupper senere hen.”

BoPil som samarbejdspartner

”Der har været nogle meget fine referencer af BoPil. Der var nogle, der sagde, at det her var et godt produkt. Jeg ringede til et par kollegaer og hørte ind til, hvor tilfredse de var for deres transpondere. Så har jeg da også set dem på noget åbent stald tilbage i tidernes morgen. Det har stor betydning at høre erfaringer fra andre landmænd. Det er jo godt at snakke med nogen, man forventer et ærlig svar fra. Det veksler højt, at de er glade for produktet. Det er helt sikkert.”

 

Vil du vide mere om vores transponderløsninger?


fb

Følg os på Facebook

linkedin

Find os på LinkedIn


Tilmeld dig nyhedsbrevet